setakat ni dah 3 kali aku wat pizza..orang kate practises make perfect..tapi yg pelik nya dalan 3 kali aku wat pizza yg paling sedap ialah percubaan pertama..why? sbb setiap kali wat, aku ade gune barang jenama yg berlainan..setakat ni tau la barang jenama apa yang sedap nak wat pizza...nak tau x, resepi pizza yang aku rase sedap ikut tekak aku ialah PIZZA KAMILIO..
bahan 1:
- 500 g tepung gandum
- 11 g yis mauri pan
- air secukupnya
Bahan 2:
- tomato puri Prego mashrom(dah try campbel tp x sedap)
- sosej ayam yang telah di potong kecil2
- daging kisar
- bauh tomato yang dipotong dadu
- lada benggala/kapal (x kesah la warna ape2,ikut suka pembuat pizza)di potong dadu gak..
- cendawan butang dalam tin ayam brand(jenama lain takut nak beli) di potong nipis2
- cheese mozarella..kalau baget kecik gne cheese kraf je..(dah try cheesedale tp x sedap)
cara2 nya:
1) masukan yis ke dalam tepung dan gaul sebati.
2) masukan air sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh yang kentak
3) gunakan tenaga anda untuk mengli tepung tersebut hingga gebu dan licin.
4) setelah itu, biarkan doh tadi sehingga naik 2 kali ganda.
5)apabila doh itu sudah mengenbang,doh tersebut hendaklah ditumbuk supaya angin dalam doh itu hilang.
6) selepas itu, doh itu bahagi 4 dan digelek mengikut saiz loyang yang hendak dipakai.
7)apabila doh tadi telah diletakkan ke dalam loyang,bolehlah mula menghias atas nya dgn dimulakan dengan menyapu tomato puri diata doh roti.
8)diikuti dgan bhn 2 yg lain..PERINGATAN:CHEESE LETAK AKHIR SELKALI..
9)masukkan ke dalam aven yang telah dipanaskan dahulu yg bersuhu 200 darjah celcius selama 25-30 minit. kalau nak dapat hasil yg cantik, 25 minit tuk api bawah 5 minut seterusnya gne api atas..
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment